Bestaat de circulaire medewerker? (1)

Circulaire economie is..

aarde: een gesloten systeem

De circulaire economie is een tijdje(?) hot geweest. Daar dacht ik aan toen ik een kort stukje las over een aangespoelde potvis die 6 kilo aan plastic afval in de maag probeerde te verwerken. Van teenslippers tot bekertjes…..letterlijk onverteerbaar. Kort en wel: we halen grondstoffen en materialen uit moeder aarde en zetten dit tegen kosten om in producten die we verkopen.

De producten gaan gepland stuk en gaan gemiddeld net zo lang mee als de garantie….of de cyclus van een nieuw model (mobiele telefoons). Het is de crux van de circulaire economie dat de grondstoffen en materialen uit de afgedankte producten weer worden teruggewonnen en zo hun waarde behouden. Zo zijn er inmiddels gebouwen (Thomas Rau – VPRO Tegenlicht, 2015) die volledig in kaart zijn gebracht en elk balk is gecategoriseerd in een register en elke schroef kan na de sloop opnieuw worden gebruikt. Hierdoor is de cirkel rond.

Vertel dat maar eens aan de potvis. Denk hier maar eens aan: alles wat we uit de aarde halen is eindig, want de aarde is een gesloten systeem…Een bol met water en lucht met natuur, grondstoffen, dieren en…….de mens.

Een mens: een gesloten systeem?

Kijk je naar de aarde vanuit de ruimte dan is duidelijk dat de aarde een zelfstandig en gesloten systeem is. Van buiten de dampkring worden geen nieuwe grondstoffen aangevoerd, behalve ruimteschroot dat ons kan torpederen…..Elk mens is in deze visie ook weer een gesloten systeem: wat je er uit haalt is onvervangbaar. In ieder geval het origineel….want bijvoorbeeld harttransplantatie betekent dat het hart van een ander wordt ingeplaatst. Zo kun je het donorregister als een bron zien van de circulaire mens.

Aan elk mens komt een einde, ook de aarde is eindig….Parallellen? Jazeker, alleen de tijdsspanne is heel anders. Zeker is dat we als mens een duidelijke invloed hebben op het tempo van het bereiken van het einde. Dan draait het bij beide systemen om gezondheid: waarbij wij als mens daarover voor een deel zelfstandig beslissingen kunnen nemen. De aarde niet, die is aan ons overgeleverd……..

Bestaat er dan een circulaire medewerker?

Voor de aanhangers van de systeemtheorie in organisaties en HRM (zie toepassing in dit voorbeeld) leidt dit geen twijfel. Maar hoe dan en wat kunnen we ermee? Dat is het onderwerp van deel 2…wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *